Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hrádek nad Nisou a okolí

 

Hrádek nad Nisou - "Město na hranici tří států"

Od Hrádku nad Nisou, města na trojmezí Čech, Německa a Polska, je náš autokemp vzdálen cca 500 m. Můžete zde navštívit barokní kostel sv. Bartoloměje, Novogotický evangelický kostel - Chrám Pokoje z počátku 20. stol. Pravděpodobně nejstarší památkou Hrádku jsou dva hraniční kameny ze 17. stol.

V centru města nabízí své služby tenisový areál, je zde také možno navštívit nově otevřené muzeum vojenské technicky a historických zbraní.

 

K návštěvě lákají také tato města ...

 

Bílý Kostel nad Nisou - kostel sv. Mikuláše, cestovní dům z roku 1959

 

Chrastava - neogotický kostel sv. Vavřince, empírová radnice, barokní kašna a morový sloup z roku 1732,

Muzeum hasičské techniky

Muzeum historické techniky, jež se nachází v nově zrekonstruovaném původním zemědělském objektu z 18. stol, bylo založeno v roce 1997. Díky nadšencům z chrastavského sboru dobrovolných hasičů, který v roce 2003 oslavil 135. výročí své existence, se podařilo shromáždit velké množství vzácných exponátů z území celé České republiky a vytvořit tak ojedinělou sbírku z období 18.-20. století.

V současné době je zde vystaveno 45 velkých sbírkových předmětů, z nichž poutá značnou pozornost dřevěná stříkačka z roku 1778, tažená lidskou silou. Zvláštností je požární kanón, předchůdce dnešních sirén. Výstavní prostory jsou také v 1. poschodí budovy, kde je možno si prohlédnout menší exponáty, např. džeberové stříkačky, hasicí přístroje nejrůznějších typů, je zde expozice přileb, uniforem, medailí, odznaků. Jedná se o 2. největší muzeum hasičské techniky v ČR.

Obrazek

Obrazek

 

 

 

 

 

Führichův důmObrazek

Jedná se o hrázděnou stavbu z roku 1802 vybavenou původním nábytkem. Je to rodný dům malíře Josefa Führicha, který postavil jeho otec Wenzel. V prvním patře je ukázka lidového betlému z roku 1880, doklady o životě a díle Josefa Führicha (1800-1876) a galerie, představující i další slavné chrastavské rodáky, např. Viléma Kandlera, Gustava Kratzmanna či Willi Sitteho.

 
 

 

 
Kempy v ČR a SR Katalog Dokempu.cz - průvodce kempy ČR a SR Hotely, penziony a další ubytování v ČR, Hrádek nad Nisou http://www.top-ubytovani-liberec.com - Katalog Ubytování. Městské informační centrum Liberec cyklisté vítáni NAKOLE.CZ bazény, zastřešení Vánoční dárky Liberec.kamzanakupy.cz Katalog ubytování jižní Čechy