Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poloha Hrádku nad Nisou, města na hranici tří států, láká k častým výletům do sousedního Polska a Žitavy. Právě trojzemí ČR, SRN a Polska díky svému nesčetnému množství pěších a cyklistických tras, je význačnou oblastí pro pěší turistiku, rodinné výlety a je opravdovým rájem cyklistů.

NÁŠ TIP - Cyklostezka podél řeky Nisy k Berzdorfer See - DOPORUČUJEME!
Cyklostezka podél řeky Nisy na hranicích mezi Německem a Polskem vás provede romantickou krajinou, vesnicemi i historickými městy. Projedete si nový úsek z celkových 630 km německo-polské hraniční cyklostezky Odra-Nisa, spojující Jizerské hory s Baltským mořem. Zájemci mohou navíc obkroužit po cyklostezce jezero Berzdorfer See a vykoupat se v něm, či zvolit některou z odboček do Polska. Příjemnou atmosféru slibuje pobytové město Görlitz s četnými hospůdkami i historickými stavbami.
 

Zde uvádíme některé další cyklotrasy s uvedením jejich vzdálenosti od našeho autokempu.

CYKLOVÝLET PÍSKOVCOVÝMI HORAMI

mapa ke stažení

Turistické cíle výletu:
Hrádek nad Nisou - město ležící n hranicích třech států. Je vhodným východiskem pro výlety do Lužických a Žitavských hor. Městem prochází dálková cyklotrasa Odra - Nisa, vedoucí od pramenů Nisy až k Baltskému moři.
Kristýna - zatopený lignitový důl. Těžba zde skončila v roce 1972. Na Kristýně - jih končí mezinárodní naučnástezka věnovaná právě těžbě lignitu. dnes slouží jezero s jeho blízkým okolím jao vyhledávaný rekreační areál.
Kostel sv. Bartoloměje
Chrám Pokoje
Trojmezí - místo, kde se setkávají hranice České republiky, Německa a Polska. Oldřichovský potok s zde vlévá do Nisy, v blízkosti je silniční hraniční pechod do Polska a dále do Německa. Trojmezí je snadno dostupné ze všch třech států po cyklostezkách, tvořících okruh v délce asi 10 km.
Popova skála - Zdálky viditelná pískovcová skála s přístupným vrcholem ve výšce 565 m n. m., ze které je výborný rozhled téměř všemi směry. Pod vrcholem se nacházejí skalní mísy a prohlubně, jeskyňky i skalní brána. Turistům byla zpřístupněna v roce 1907. Ke skále vede zeleně značená turistická cesta. Od sedla pod Popovou skálou není ale cesta vhodná pro kola.
Krásný důl - zalesněné údolí s řadou pískovcových věží, skalních skupin i hladkých stěn. Někdy je také nazýváno Císařské údolí, protože tudy na koni projel 17. září 1779 císař Josef II. Po pravé straně při cestě údolím nahoru jsou další tři doly: Pohádkový, Hodinářův a Skalní divadlo s řadou horolezci využívaných skal. Na rozcestí modré a červené turistické značky je mohutný skalní blok zvaný Výr.
Pekařův kříž - plechový malovaný kříž na borovici na křižovatce lesních cest. Podle pověsti zde měl být zabit a oloupen v 19. stolení hrádecký pekař, ktřý šel do Jablonného nakoupit mouku. iné vysvětlení praví, že se zde scházeli pekaři při cestě za obchodem.
Třípanský kámen - trojboký pískovcový hraniční kámen na křižovatce lesních cest. Leží na místě, kde se setkávaly hranice jablonského, lemberského a grabštejnského panství. Třípanský kámen nese letopočet 1680, znaky třech panství a nápisy F.A.G.B. (Franz anton Graf Berka z panství Jablonné) C.R.F.V.B. (Christoph Rudolf Freiherr von Bredau z panství lemberského) a A.M.G.Z.T. (Adam Matriass Graf zu Trautmannsdorf z panství grabštějnského). Odtud jsou podél cest vidět další hraniční kameny značené pouze iniciálami a letopočty většinou 1723, kdy byly hranice znovu vytyčovány.
Polesí-Havran - pískovcový převislý skalní ostroh, asi 20 metrů vysoký, zdola připomínající ptačí hlavu. Z vrcholu výhled na Polesí. Kol je lepší nechat pod kopcem.
Horní Sedlo-kaple - malá malebná kaplička z roku 1739 na nejvyšším místě silnice na Horním sedle. Bývala v zasvěcena sv. Trojici a sv. Rodině. Kaple byla v letech 2004-2005 opravena nadšenci z Hrádku a Sedla. V těsném sousedství kaple se nachází jeden z řopíků - bunkrů, které tvořily součást hraničního opevnění.

 

 

VELKÉ MNOŽSTVÍ DALŠÍCH CYKLOVÝLETŮ NAJDETE TAKÉ ZDE

 
 

 

 
Kempy v ČR a SR Katalog Dokempu.cz - průvodce kempy ČR a SR Hotely, penziony a další ubytování v ČR, Hrádek nad Nisou http://www.top-ubytovani-liberec.com - Katalog Ubytování. Městské informační centrum Liberec cyklisté vítáni NAKOLE.CZ bazény, zastřešení Vánoční dárky Liberec.kamzanakupy.cz Katalog ubytování jižní Čechy