Jdi na obsah Jdi na menu
 


Euroregion Nisa ...

Jeden z nejmenších krajů najdete na severu Čech

Turistický region Český sever se rozkládá na území Libereckého kraje, který má rozhlohu 3163 km2, což představuje čtyři procenta z celkové plochy ČR, a s výjimkou hlavního města Prahy je nejmenším krajem v republice. Trvale zde žije cca 429 tisíc obyvatel v 216 obcích, z čehož 36 má statut města. Hustota zalidnění je 136 obyvatel na km2. Hranice kraje jsou na severu zároveň státní hranicí s Polskem a částečně se Spolkovou republikou Německo.

Přirozeným centrem regionu je téměř stotisícové město Liberec. Důležitou roli v dostupnosti regionu sehrává čtyřproudá rychlostní komunikace spojující Liberec s Prahou. Její blížící se prodloužení umožní napojení na dálniční síť Spolkové republiky Německo.

Region Český sever lze nazvat krajinou mnoha tváří. Jeho šest odlišných turistických oblastí (Máchův kraj, Lužické hory a Ještědský hřbet, Frýdlantsko, Jizerské hory, Český ráj a Horní Pojizeří a Krkonoše) ročně navštíví statisíce turistů, kteří oceňují především rozmanitost regionu. Z pohoří rozprostírajících se na území regionu jsou největší a nejznámější Jizerské hory a Krkonoše, v poslední době se těší zájmu i Lužické hory. Všechny nabízejí nepřeberné množství příležitostí pro pěší turistiku, cykloturistiku i zimní sporty. Krajinu zdobí přírodní zajímavosti, vodní plochy, říčky a historické památky. Důležitou roli sehrávají i lázeňská místa vyhledávaná také návštěvníky ze sousedních zemí.

Kulturní vyžití mohou obyvatelé Libereckého kraje i jeho návštěvníci najít v mnoha kulturních zařízeních, jakou jsou kina, divadla, muzea a galerie, hrady a zámky.

Lužické hory a Ještědský hřbet - "Turistická charakteristika území"

Oblast Lužických hor a Ještědského hřbetu je turisticky lákavé území, které není rozlohou příliš velké, ale nabízí krajinu pestrou a velmi malebnou. Jeho osu tvoří hradba Lužických hor (Luž - 793 m n. m.) a Ještědského hřbetu (Ještěd - 1012 m n. m.), která na jihu spadá do mírně zvlněné Ralské pahorkatiny, k východu do Liberecké kotliny a na severovýchodě do Hrádecké pánve. Na poměrně malém území najde návštěvník téměř vše, co si o dovolených či kratších návštěvách může přát. Na území Lužických hor a Ještědského hřbetu si přijdou na své milovníci téměř všech druhů sportu, turistických túr v liduprázných lesích a loukách, historických památek i kulturních zařízení nadregionálního významu.

 

Německo

Žitava

Žitavské hory a tamní lázně Oybin a Jonsdorf je oblast, která vzkvétala již za dob NDR, nyní připomínají obě obce a jejich okolí spíš Rakousko a Švýcarsko.

Na cestě do Žitavského pohoří Vás zaveze unikátní úzkorozchodný parní vláček. Doba jízdy je 50 min., spotřebuje 500 kg uhlí a přitom vypaří kolem 3m3 vody, které pohánější písky a zanechávají charakteristický oblak páry. Na své cestě romantickým údolím vláček cinká a supí, dotýká se jezera Olbersdorfer See a přejíždí přes několik mostů. Nádražní budovy do značné míry zachované, částečně již zrekonstruované poskytují osobitý ráz doby dávno minulé.

V Bersdorfu se trať rozděluje. Zde odbořuje z tratě Zittau - Kurort Oybin trať Bersdorf - Kurort Jonsdort. Nostalgicky - a jenom tady k vidění - výjezd dvou vlaků tažených parními lokomotivami současně. Kromě toho zde a v konečných bodech tratě můžete sledovat seřazování vlaku nebo nabírání vody do parní lokomotivy.

Několik km vzdálený Jonsdort nabízí spoustu zajímavých turistických cílů, např. tkalcovská světnice z 19. stol. a skalní město s vysokými věžemi.

Dominantní horou Lužických hor je dvouvrcholový Hvozd (Hochwald), přes který vede státní hranice mezi ČR v Krkonoších, na druhé straně pak Bezděz, hora Říp nebo Trosky.

 Obrazek

Obrazek

 

 

 

Hartau

Německé město Hartau je začátkem pěších a cyklistických výletů do Žitavských hor a do Žitavy. Vidět zde můžete hornolužické podstávkové roubené domy a památkovou kašnu starého vodovodu vedoucího z Žitavských hor do Žitavy.

 

Polsko ...

Další výlety se nabízejí i do nedalekého Polska, kde se nachází průmyslová aglomerace nevšední velikosti. Povrchový důl Turów na hnědé uhlí, který začíná několik km za státní hranicí v obci Sieniawka a končí v 10 km vzdálené Bogatynii. Na trase si lze prohlédnout unikátní hrázděné domy v Bogatynii a v obci Opolno Zdrój bývalé lázně, které díky těžbě uhlí přišly o minerální prameny.

V těchto městech můžete také navštívit velké tržnice nabízející zboží všeho druhu.

 
 

 

 
Kempy v ČR a SR Katalog Dokempu.cz - průvodce kempy ČR a SR Hotely, penziony a další ubytování v ČR, Hrádek nad Nisou http://www.top-ubytovani-liberec.com - Katalog Ubytování. Městské informační centrum Liberec cyklisté vítáni NAKOLE.CZ bazény, zastřešení Vánoční dárky Liberec.kamzanakupy.cz Katalog ubytování jižní Čechy